Ako vyzerajú takéto dni v skutočnosti

Image

DEŇ 1. - bielkovinový

Raňajky: 2 pomaranče, alebo 2 kivi ...

Obed: Kuracie prsia a zeleninový šalát

1 prsia bez kože, polievková zelenina, 1baklažán, 1 paradajka, alebo 1PL kečupu, ½ ČL oregana a rozmarínu, 1 prelisovaný cesnak, petržlenová vňať 1PL olivového oleja, soľ, mleté korenie, suroviny na šalát. Olivový olej zmiešajte s oreganom, rozmarínom a cesnakom. Baklažán narežte na hrubšie plátky, ktoré potriete pripraveným olejom, a opečiete z obidvoch strán. Baklažán obložíte paradajkou, alebo kečupom, a posypete petržlenovou vňaťou. Prsia varíte vo vode spolu s koreňovou zeleninou. Uvarené mäso oddelíte od kosti a narýchlo upečiete na panvici, kde ste piekli baklažán. Pripravte si čerstvý šalát a zjedzte ho spolu s krajcom chleba. Po obede vypite 3 dl čistého vývaru, v ktorom ste varili prsia

Večera: Rovnako ako obed, ale len polovičná porcia, bez chleba a vývaru

Užitočné je vedieť!

Chudé mäso, najmä hydina, nech je súčasťou vašej stravy. Je to mäso nielen zdravé ale aj výživné. Obsahuje železo, ktoré náš organizmus ľahko absorbuje. Z masa vždy odstráňte kožu a mastné časti. Vyhraďte si teflonovú panvicu, v ktorej budete pripravovať mäso s minimálnym množstvom tukov a bez tuku. Je to trvalá investícia pre vaše zdravie

DEŇ 2. škrobový

Raňajky: 3 marhule alebo banán. Banán si zvyknite jesť vidličkou, narezaný na kolieska

Obed: Segedínska polievka

40dkg kyslej kapusty, 3 zemiaky, 1ČL oleja, 1 menšia cibuľa, 1cesnak,1PL papriky, 1PL pretlak, trochu rasce, bobkový list, soľ, korenie, 7dl zel. vývar. Nadrobno nakrájanú cibuľu popražíte na oleji, pridáte cesnak, pretlak, papriku, rascu, bobkový list a čierne mleté korenie. Zalejete vývarom. Keď začne vrieť pridáte na kocky nakrájané zemiaky a kyslú kapustu. Osolíme. Jeme s krajcom chleba. V dňoch, keď sú na rade škroby, majte vždy poruke vývar zo zeleninovej polievky, alebo bujónovú kocku. Polievku si môžete pripraviť aj zo sladkej kapusty. V tom prípade pridajte ocot.

Večera: Rovnaká ako obed, ale len polovičná porcia

Nechutí Vám?
Vyskúšajte ryžu so sójou a zeleninou. Uvarte 10dkg ryže. Do polovice ryže vmiešajte 1PL uvarenej sóje, 1 na kocky nakrájanú papriku, polovicu nasekanej menšej cibule, 1 cesnak, 2PL kukurice, 1ČL tymianu a saturejky. Zvlášť zmiešajte 1ČL pretlaku s polovicou šálky vývaru. Do ohňovzdornej misy vymastenej olejom naložte vrstvu uvarenej ryže, na ňu pridajte ryžu zmiešanú so sójou a kukuricou, zalejte pretlakom a druhou polovicou šálky vývaru. Jedlo pečte 30minut pri 175stupnoch

DEŇ 3. uhľohydrátový

Raňajky: 1strapec hrozna alebo 2 hurmy kaki

Obed: PIZZA

25dkg múky(1/2 bielej hladkej ½ čiernej) 1,5 dkg droždia, 1/2ČL cukru, štipka soli, vlažná voda, 4 PL pretlaku, 1ČL ol.oleja, koreniny podľa chuti, cesnak, pizza korenie, oregano
Do vlažnej vody pridáte cukor, droždie. Keď droždie narastie pridáte k miernej osolenej múke a zamiesite cesto. Pol hodinu nechať odpočívať, potom zľahka rozvaľkať. Natrite pretlakom a olejom. Pridajte aj koreniny. Pečieme 15 minút pri 200 stupňoch. Ak budete hladný, urobte si ešte šalát z čerstvej zeleniny

Večera: 1ks torty alebo 3 kopčeky zmrzliny, 1 tablička čokolády

Nechutí Vám?
Cesto na pizzu natierajte len olivovým olejom a obložte čerstvými paradajkami alebo šampiňónmi a posypte oreganom

DEŇ 4. vitamínový

Raňajky: mango, alebo šálka čerstvých jahôd ...

Desiata: pohár ovocného alebo zeleninového džúsu

Obed: Zapečené ovocie

Do misy na zapekanie polozíme mesiačiky pomaranča, na kolieska banán, 2 kivi, 2 ringloty a šálku malín. Všetko zalejeme šťavou z jedného pomaranča. Z kúska fólie alobalu vyformujeme pokrievku. Pečieme v rúre 7minut pri 190 stupňoch. Môže sa použiť aj iné ovocie

Olovrant: 6 jadier vlašských orechov, šálka čaju

Večera: roztlačený banán posypaný orechmi

Nechutí Vám?
Možno Vám bude chutiť sladkosť, ktorú pripravíte z 10 sušených marhúľ, 10 zomletých mandli, 1PL ovocného džúsu alebo sirupu. Všetky suroviny vymiešajte na zrnitú kasu. Masu rozotrite na papier na pečenie, na hrúbku asi 1cm, a nakrájajte na ľubovoľné útvary. K tomu čaj.

 

DEŇ 5.
Raňajky: 2 jablká alebo 8 datlí ...
Obed: Filé z lososa so zeleninovým šalátom
2 filé lososa, šťava z citróna, 1 menší karfiol, ½ hlávky menšej kapusty, ½ hlávky červenej kapusty, 1 pór, soľ, korenie, 1 PL ol. oleja, 1 ČL rozmarínu
Umyté filé narežeme na pásiky a namočíme do citrónovej stavy. Pripravíte si zeleninový šalát. Karfiol rozoberiete na ružičky a trochu obvaríte. Ostatnú
zeleninu nakrájate nadrobno, premiešate, osolíte, okoreníte a pridáte ol. olej a c citrónovú šťavu. Filé rýchlo opečieme na panvici a prizdobíte ním zel. šalát. Zjedzte s krajcom chleba
Nakoniec pomaly vypite 3 dl číreho vývaru
Filé možno nahradiť akoukoľvek nemastnou rybou alebo hydinovým mäsom
Večera: Polovičná pórcia obeda, bez chleba a vývaru
nezabudnite si namočiť figy na zajtrajšie raňajky

Nechutí Vám?
V tom prípade si môžete pripraviť zel. šalát s nakrájanou diétnou salámou (20 dkg na obed, 10 dkg na večeru)

DEŇ 6.
Raňajky: 8 suchých fíg, ktoré ste si večer namočili do 3 dl vody. Vypite vodu a potom jedzte figy
Obed: Dusená ryža so zeleninou
12dkg ryže, 6dl zel. vývaru, podľa chuti soľ, 1 menšia cibuľa, 2 cesnak, 1 mrkva
1 čerstvá paprika, 1 ČL oleja, podľa chuti hrášok, šampiňóny, zelenina na šalát
Na oleji opražíte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, papriku, cesnak, pridáte ryžu a zalejete vývarom. Keď začne vrieť, pridáte hrášok a šampiňóny a všetko
na miernom ohni odkryte dusíte 15 minút. Potom ešte prikryjeme na 10 minút, aby ryža bola sypká a nelepila sa
Zjedzte s čerstvým hlávkovým šalátom a krajcom chleba
Ryžu môžete uvariť aj zvlášť a dusenú zeleninu premiešať
Hlávkový šalát si pripravíte z hlávky šalátu, cibule, póru, 1 ČL oleja, octu a soľ i
Večera: Trochu ryže, ktorú ste si ušetrili od obeda a čerstvo pripravený šalát

Nechutí Vám?
Pražená kysla kapusta je vynikajúca pochúťka. Na 1 ČL oleja opražte nadrobno posekanú cibuľu, pridajte 50 dkg kyslej kapusty a pražte 30 minút. Občas premiešajte, podľa potreby zalejte horúcou vodou, osoľte. Jedzte s varenými zemiakmi (2 na obed, 1 na večeru). Ešte jednoduchšie bude ak kyslú kapustu zapečiete v rúre.

DEŇ 7.
Raňajky: 2 jablká alebo kiwi
Obed: 20 dkg celozrnnej múky, 1,5dl vlažnej vody, štipka soľ i, koreniny podľa chuti (provensálske, cesnak ...) 1 ČL ol. oleja, paradajková omáčka, alebo kečup
Vo väčšej mise zmiešajte muku a soľ, a pomaly pridávajte vodu, olej a korenia. Cesto pokropte trochou vody a nechajte stať najmenej pol hodiny, prikryte mokrou utierkou. Z cesta vytvarujte 6 rovnakých guliek. Guľky rovnomerne rozvaľkajte na okrúhle placky. Z placiek straste zvyšnú muku a upečte ich na horúcej panvici. Výborne sú upečené v el. rúre alebo na grile. Môžete si ich potrieť paradajkovou omáčkou. Zjedzte teplé.
Večera: 1 kus torty alebo 3 menšie kúsky koláčikov, 1 tablička čokolády na varenie.
Na zajtrajší obed si namočte sušené ovocie

Nechutí Vám?
Tak to skúste s pohankou a s hubami. Na 1 ČL oleja opražte cibuľu a 2hrste hub. Podlejte vývarom a nechajte chvíľku podusiť. Pred koncom dusenia pridajte cesnak a petržlenovú vňať. Uvarte 8dkg pohánky a všetko spolu premiešajte. Nakoniec podľa chuti osoľte a okoreňte

DEŇ 8.
Raňajky: 3 dl nesladeného kompótu podľa vlastného výberu alebo kompót
Desiata: 1hurmi kaki
Obed: Torta zo sušeného ovocia
Slivky, hrozienka, figy ... namočíte vopred do vody, najlepšie cez noc. Z
namočeného ovocia zlejete vodu(môžete ju vypiť) a ovocie zomelieme na hla hladkú masu. Pridáte ešte pomleté orechy a kokosovú múčku. Zo všetkého potom vypracujete cesto a vytvarujete z neho tortu alebo klasické guľky
Olovrant: 8 mandľových jadier a šálka čaju
Večera: 1 veľká žltá hruška

Nechutí Vám?
Uvarte si kompót z tvrdých ale zrelých hurmi kaki. K pokrájaným hurmi kaki pridajte ešte nakrájané jablko a narezanú dulu, citrónovú šťavu a 1 ČL rumu. Do vychladnutého kompótu môžete ešte pridať za hrsť hrozienok a umele sladidlo. Je to vynikajúca pochúťka

DEŇ 9.
Raňajky: polovica čerstvého ananásu alebo konzerva ananásu alebo ...
Obed: Morčací rezeň s paradajkovým šalátom
2 morčacie rezne, 1cesnak, petržlenová vňať, 1 ČL oleja, 1 ČL octu, soľ, korenie
1,5dl vody, suroviny na šalát
Mäso opečiete na lyžičke horúceho oleja. Pridáte cesnak, ocot, soľ, korenie a
dusíte cca 15minút, pokým mäso nie je mäkké. Priebežne podlievajte horúcou vodou. Nakoniec, keď sa voda odparí, rezne posypete petržlenovou vňaťou
Pripravíte si paradajkový šalát: na kolieska nakrájané paradajky vložíte do malej misky a zalejete nálevom, ktorý si pripravíte z vody, octu, zeleninového korenia a oleja. Podľa chuti posypete nadrobno posekanou cibuľou.
K obedu si pridajte ešte krajec chleba
Nakoniec vypite 3 dl čistého vývaru, ktorý si môžete pripraviť z kocky- bujón
Večera: 1 morčací rezeň, čerstvo pripravený zeleninový šalát

Nechutí Vám?
Pripravte si zapečenú zeleninu s tofu. Potrebujete 50 dkg rôznej zeleniny: brokolicu, karfiol, kel, mrkvu. Zeleninu najskôr sparíte vo vriacej vode a vodu zlejete. Potom vložíte do ohňovzdornej misy a posypete 12dkg postrúhaného údeného tofu. Pečiete v rúre približne 15minút pri 200 stupňoch. Nakoniec jedlo posypete petržlenovou vňaťou, pažítkou a oreganom. Na obed ho zjedzte s krajcom chleba, na večeru si pripravte čerstvé jedlo, len z polovice údeného tofu a bez chleba

DEŇ 10.
Raňajky: 1velke jablko a stredne veľkú mrkvu dajte do mixéra, prilejte trochu minerálky
kvapku oleja a mixujte, pokým sa Nápoj nespení. Tento lahodný Nápoj vypite
pomaly
Obed: Karfiolová polievka
1 menší karfiol, 3 zemiaky, 1 menšia cibuľa, 1 ČL oleja, 1 PL petržlenovej vňate, hrsť ryže, 1 l vody alebo zeleninového vývaru, soľ, korenie, muškátový oriešok, drvená rasca.
Do hrnca s vriacou osolenou vodou dáte karfiol a na kocky nakrájané zemiaky. Varíte 10 minút. Na oleji opražíte cibuľu, rascu a ryžu, pridáte do polievky a varíte ešte 10 minút. Polievku vylepšíte muškátovým orieškom, korením, petržlenovou vňaťou, soľou. Zjedzte s chlebom.
Večera: menšia pórcia karfiolovej polievky

Nechutí Vám?
6 zemiakov uvarte v šupke a olúpte. 40 dkg brokolice rozdeľte na ružičky, hrubú stopku na väčšie kúsky, a spolu poduste domäkka. Uvarenú brokolicu dochuťte korením. Na 1 ČL masla opražte mandle a posypte nimi brokolicu. Zjedzte so zemiakmi a zeleninovým šalátom. K obedu je chlieb, na večeru len polovičná pórcia a bez chleba

DEŇ 11.
Raňajky: 1banan alebo šálka čučoriedok alebo ...
Obed: Špagety
12dkg cestovín, 1 menšia cibuľa, 2 veľké paradajky, 1 PL papriky, soľ, korenie, 1 ČL olivového oleja, oregano, bazalka
Nasekanú cibuľu rýchlo opražíte na oleji, pridáte olúpané a nakrájané paradajky a trochu podusíte. Pridáte mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Nakoniec prelejete omáčku na špagety
Večera: 1 kus torty, 3kopceky zmrzliny a 1 tablička čokolády na varenie

Nechutí vám?
Urobte si lasagne zo širokých rezancov, Uvarte rezance, zlejte vodu a nechajte ich vychladnúť. Medzitým nakrájajte 4 paradajky a nastrúhajte väčšiu mrkvu. Misu vymastite maslom. Na každú vrstvu polozte paradajky a postrúhanú mrkvu a posypte bazalkou. Polejte ich šťavou z paradajok, ktorú ste zmiešali s trochou vody. Pečte asi 30 minút pri teplote 190 stupňov

DEŇ 12.
Raňajky: V mixéri zmiešajte 1 hrušku, šťavu z polovice citróna, 2 dl vody a štipku
škorice. Ozdobte mätovými listami
Desiata: 1pohar ríbezľového džúsu
Obed: Ovocie ako Ražniči
Na drevene špajle striedavo napichujte nakrájané ovocie – jahody, kiwi, banán
broskyňu. Medzi ovocie vkladajte lístky medovky. Všetko pokvapkajte citr.
Šťavou a prelejte teplou pomarančovou šťavou
Olovrant: 6kusov sušených jabĺk alebo iného sušeného ovocia a pohár ríbezľového džúsu
Večera: V mixéri rozmiešajte banán, pridajte čučoriedky alebo jahody. Dajte ho
chvíľu ochladiť a potom ho už môžete lyžičkou jesť

Nechutí Vám?
Nastrúhajte si 3 jablká a 1mrkvu. Pridajte niekoľko kvapiek olivového oleja, šťavu z pomaranča.
Mrkvu môžete nahradiť cviklou, pomaranč citrónom.

DEŇ 13.
Raňajky: 2 jablká alebo ...
Obed: Grécky šalát
4paradajky, 1uhorka, 1 cibuľa, 1zel.paprika, 5oliv, zopár listov hlávkového šalátu, 20 dkg syr Feta,
1dl bieleho jogurtu, 1 ČL olivového oleja, oregano, rozmarín, soľ, korenie
Papriku, cibuľu, uhorku, paradajky narežeme na kolieska a syr na kocky. Všetko premiešate. Na dno položíte listy z hlávkového šalátu, na to zelenina a syr. Posypete oreganom, soľ, korenie, olivy. Šalát nechajte 10min postáť a nakoniec polejte dressingom: Jogurt zmiešajte s olejom, rozmarínom, prípadne inými bylinkami. Jedzte s celozrnným chlebom.
Pri jedle vypite 3 dl čistého vývaru, ktorý si môžete pripraviť zo zeleninovej kocky.
Večera: Menšia pórcia gréckeho šalátu

Nechutí Vám?
Namiesto Feta môžete použiť mozarellu. Je to cenovo prístupný, osviežujúci syr, obsahujúci vápnik a fosfor. Keď maťe bielkovinový deň, doprajte si ho so šalátom a krajcom chleba.

DEŇ 14.
Raňajky: 2pomaranče alebo 1strapec hrozna ...
Obed: Zemiaková musaka so šošovicou
6 zemiakov, 3paradajky, šošovica(1teglik od jogurtu), 1mrkva, 1dl zel. vývar
soľ, korenie, 1 PL nasekanej petržl. vňate, 1 ČL olivového oleja, suroviny na
šalát
Zemiaky uvaríte v šupke, ošúpte a narežte na kolieska. Medzitým uvaríte šošovicu takmer domäkka, pridáte k nej bobkový list. Do menšej misy striedavo ukladáte vrstvu zemiakov a vrstvu šošovice, nastrúhanú mrkvu a na plátky nakrájané paradajky tak, aby tvorili poslednú vrstvu. Zalejete teplým vývarom a pečiete v rúre asi 30 minút pri teplote 200 stupňov
K musake chutí hlávkový šalát, ak chcete dajte si krajec chleba
Šošovicu môžete nahradiť fazuľou
Večera: pórcia musaky a čerstvo pripravený šalát

Nechutí Vám?
Pripravte si kelový prívarok so zemiakmi. Potrebujete: 1menšiu hlávku kelu, 1 cibuľu, 6 menších zemiakov, 1 ČL mletej papriky, 1 ČL oleja, 1 strúčiky cesnaku, rascu a majoránku. Cibuľu popražte na oleji, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, nadrobno pokrájaný kel, podlievajte vodou a varte domäkka. Pred dokončením pridajte papriku, rascu a majoránku a cesnak, soľ a korenie

DEŇ 15.
Raňajky: 8datli, alebo 2 jablká ...
Obed: Posúch
40 dkg hladkej múky, aspoň 3 dl minerálky (sýtená), 1prášok do pečiva, 1 ČL
soli, trochu rasce, 1 PL oleja
Múku zmiešate s práškom do pečiva, soľou a pomaly prilievate minerálku.
Vypracujete mäkké cesto tak, aby sa ešte trochu lepilo na ruku. Pekáč vymažete olejom, cesto roztiahnete po pekáči a vlažnou rukou vyrovnáte povrch.
Nakoniec ho posypete rascou. Pečiete v rúre pri 220 stupňoch dozlatista. Keď je upečený, pokropte ho vodou a pod utierkou ho nechajte vychladnúť. Upečený posúch nekrájajte, ale trháte ho, tak je oveľa chutnejší. Zjedzte polovicu, zvyšok si odložte do mrazničky
Večera: 1 kus torty, alebo rovnaké množstvo drobné pečivo, 1 tablička čokolády na
varenie

Nechutí Vám?
Uvarte 12dkg cestovín z celozrnnej muky a prelejte ich omáčkou, ktorú pripravíte tak, že v mixéri rozmiešate veľkú kytičku bazalky, hrsť piňjol (môžete nahradiť mandľami), 1strucik cesnaku, 1 PL olivového oleja a soľ. Môžete si kúpiť hotovú omáčku aj v obchode ale musí byť iba zeleninová

DEŇ 16.
Raňajky: väčší strapec hrozna alebo šálka malín ...
Desiata: 1pohar ovocného džúsu alebo čerstvej citrónovej stavy s vodou
Obed: Pečené jablká
Zo 6tich jabĺk vyberte jadrovník. Pekáč, v ktorom budete jablká piecť, vysteľte papierom na pečenie. Jablká naplňte menej sladkým džemom a pečte ich 15
minút pri teplote 180 stupňov. Počas pečenia ich zalievajte pomarančovou šťavou ochutenou korením na jablkovú štrúdľu. Na obed zjedzte 4 jablká, na večeru 2.
Olovrant: 1 veľká lyžica slnečnicových semien a šálka čaju
Večera: 1Pečené jablká
nachystajte si raňajky - namočte do 3 dl vody sušené ovocie

Nechutí Vám?
Čo keby ste si dali ovocný šalát na listoch hlávkového šalátu? 5Listov šalátu polozte na dno menšej misy. Na kocky nakrájané jablko, hrušku, grep poukladajte na listy. Navrch pridajte bobule hrozna, prípade hrozienka

DEŇ 17.
Raňajky: 8uvarenych alebo cez noc namočených sušených marhúľ. Vodu vypite!
Obed: Šalát z hovädzieho mäsa
40 dkg chudého hovädzieho masa, polievková zelenina, 1cibuľa,1paprika,1pa
radajka,1viazanicka petržlenovej vňate, 1 ČL tekvicového oleja, soľ, korenie, ocot
Z mäsa uvaríte hovädziu polievku. Ak ste ju pripravovali len pre seba, môžete si ju rozdeliť do menších nádobiek a dať do mrazničky.
Uvarené mäso narežte na tenšie plátky. Všetku zeleninu očistíte, umyjete a nakrájate na kolieska alebo kocky. Všetky suroviny dáte do šalátovej misy, osolíte, okoreníte a dobre premiešajte. Zalejete ich nálevom, ktorý si pripravíte tak, že zmiešate olej, ocot a nasekanú vňať. Šalát necháte odstáť najmenej pol hodiny, aby sa jednotlivé suroviny navzájom chuťovo prepojili.
Zjedzte s krajcom chleba a nakoniec vypite 3 dl čistého vývaru
Večera: menšia pórcia šalátu z hovädzieho mäsa

Užitočné je vedieť
Kupujte si chlieb z celozrnnej muky, ktorý obsahuje rozličné semena. Takýto chlieb je bohatstvom prírody. Je nielen chutný, ale aj bohatý na vitamíny, minerály a vlákniny, ktoré dodávajú nášmu telu veľa energie. Pri správnom skladovaní výdrži čerstvý aj niekoľko dni. Celozrnný chlieb občas striedajte, na trhu ich je viacero druhov. Keď si kúpite čerstvý chlieb a viete, že ho nezjete hneď, rozdeľte si ho na pórcie, vložte do mikroténového vrecka a dajte do mrazničky. Keď ho budete potrebovať, z mrazničky ho vyberte pár hodín pred konzumáciou. Tak budete mať póruke vždy čerstvý chlieb

DEŇ 18.
Raňajky: 3mandarinky alebo 2broskyne ...
Obed: Fazuľové struky so zemiakmi
30 dkg fazuľových strukov, 2 zemiaky, 1 stredne veľká cibuľa, 1 ČL oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL mletej papriky, kôpor, soľ, korenie, petržlenová vňať, 4dl vody
na oleji speníte cibuľu, pridáte papriku a prilejete 4dl teplej vody. Keď zovrie, pridáte narezané fazuľové struky a varíte ich domäkka. Nakoniec pridáte narezaný kôpor a cesnak. Podľa chuti soľ, korenie, ocot alebo citrónovú šťavu.
Zemiaky očistíte, uvaríte ich v slanej vode a servírujete ich k fazuľovým
strukom.
K obedu môžete zjesť krajec chleba. Ak maťe pocit, že budete hladní, pripravte si zeleninový šalát
Večera: menšia pórcia fazuľových strukov so zemiakmi

Nechutí Vám?
Pripravte si dusenú hlávkovú kapustu. 50 dkg kapusty narežte na široké rezance. Na 1 ČL oleja upražte na špičku noža kryštálový cukor na žltý karamel. Do karamelu pridajte nadrobno posekanú cibuľu a znovu trochu opražte. Potom pridajte narezanú kapustu, dobre premiešajte zalejte trochou vody a prikryte poduste. Keď kapusta zmäkne, pridajte trochu paradajkového pretlaku a rasce a chvíľku poduste.
Zjedzte spolu s varenými zemiakmi (2na obed a 1 na večeru)

DEŇ 19.
Raňajky: šálka jahôd, alebo hurmi kaki alebo...
Obed: Plnené paradajky
3 veľké paradajky, 1 šálka ovsených vločiek, podľa chuti soľ a korenie, 1 ČL petržlenovej vňate, 1 ČL bazalky, šťava z polovice citróna
Ovsené vločky namočíte na 15minút do vody a potom vyžmýkate. Paradajky
umyjete, odrežete z nich vrchnú časť a malou lyžičkou opatrne vyberiete
dužinu. Vybratú dužinu pomiešate s ovsenými vločkami. Podľa chuti pridáte soľ, korenie, petržlenovú vňať, nadrobno nakrájanú bazalku a citrónovú šťavu. Touto plnkou naplníte paradajky a prikryjete ich odrezanými klobúčikmi.
Vložíte ich na hodinu do chladničky, aby sa všetky suroviny chuťovo prepojili.
Môžete ich dať tiež do misky a piecť v rúre asi 15 minút pri 180 stupňoch C
Večera: 1 kus torty, alebo 3 kopčeky zmrzliny, 1 tablička čokolády na varenie
Nechutí Vám?
Zjedzte pizzu s paradajkovou omáčkou, ktorú pripravíte nasledovne. V mixéri zmiešajte 4 paradajky, 1 PL oliv.oleja, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, trochu bazalky, 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate. Zmes povaríte na miernom ohni asi 10 minút. Podľa chuti pridáte soľ a korenie. Ak ste si omáčku pripravili len pre seba, môžete ju skladovať v dobre uzavretej nádobe v chladničke

DEŇ 20.
Raňajky: 1 väčší strapec hrozna alebo šálka malín ...
Desiata: pohár ovocného džúsu
Obed: Zapečené banány s jahodami
Olúpete 2 banány a prerežete ich po dĺžke. Všetky 4kusy pokvapkáte citrónovou šťavou a rýchlo opečiete na lyzici masla. Obložíte ich roztlačenými jahodami
alebo iným drobným ovocím
Olovrant: 1 PL tekvicových semien a šálka čaju
Večera: 1veľké mango, štipka chilli, ½ ČL ďumbiera, 2ČL nasekaných mätových listov
štipka soľ i, 2 dl minerálky, podľa chuti sladidlo. Všetko spolu zmiešajte v mixéri a pomaly vypite

Nechutí vám?
1 mango, 1 papáju nakrájajte na plátky. Z každého ovocia si odložte po jednom plátku a narežte ich na malé kúsky. Ostatne plátky povarte so šťavou z 1citróna a sladidlom. Vzniknutú zmes rozmiešajte v mixéri a ozdobte kúskami manga a papane

DEŇ 21.
Raňajky: 3 dl kompótu z miešaného ovocia
Obed: Hydinové ražniči so šalátom
3 kuracie alebo morčacie ražniči, 1dl vody, 1 ČL oleja, mladé tekvice na šalát
ocot, 1 cibuľa, korenie podľa chuti
Mäso opečiete na prudkom ohni na teflónovej panvici, kde ste rozohriali 1-2
kvapky oleja. Potom zalejete asi 1dl horúcej vody a dusíte prikryté asi 10-15
minút. Keď voda vyvrie, ešte ich na panvici z oboch strán zapečiete. 30 dkg
tekvíc narežte na plátky a 5 minút povarte v troške vody. Nálev do šalátu pripravíte z 1 ČL oleja, trochu octu, soľ i a korenia podľa chuti. Zohrejte ho a dajte doň zmäknúť nadrobno nasekanú cibuľku a nálevom zalejte povarené tekvice.
Ražniči so šalátom zjedzte s krajcom chleba
Šalát môžete nahradiť aj inou sezónnou zeleninou, alebo paprikovou pomazánkou
Nezabudnite na konci vypiť mäsový vývar.
Večera: 1 čerstvo pripravene Ražniči s paprikovou pomazánkou alebo so šalátom

Užitočné je vedieť!
Pre tuky platí to, čo aj pre ostatné veci v živote: ak to s nimi preháňate, škodia vám ale v primeranom množstve sú pre váš organizmus užitočné. Prítomnosť tukov v strave ma viacero významov, pretože obsahujú mastne kyseliny, pre život veľmi dôležité. Vitamínom rozpustným v tukoch (vitamín A,D,E a K) zasa umožňujú, aby sa lepšie vstrebali. Tuky poznáme viditeľné a skryté. Tie viditeľné vždy odstráňte a skryte sa naučte rozpoznávať už pri nákupe potravín, a to z informácii na obale výrobku

DEŇ 22.
Raňajky: 1papaja alebo osviezujuci Nápoj z papane. Ovocie nakrájajte a odstrante seme na. Zysok papane vlozte do mixera, prilejte šťavu z 1citróna a 1 ČL medu a
zmiešajte. Nápoj vypite pomaly
Obed: Plnené papriky
4 papriky, 3 zemiaky, 1 cibuľa, 1 PL petržlenovej vňate, 1 PL pažítky, 1 PL paradajkového pretlaku, soľ, korenie, 1 ČL ol.oleja, 2 dl zeleninového vývaru
1 ČL vegety, sezónna zelenina na šalát, 4dl vody
Papriku ocistite a umyjete. Ocitite zemiaky, nakrájate ich na kocky a uvarite.
Zemiaky roztlacite na kašu a pridáte k nim na oleji spenenu cibulu, petzlenovu
vňať, pazitku, pretlak a korenie. Masu dobre premiesajte a naplníte nou papri ky. Vložíte ich do menšieho hrnca, pridáte vegetu a zalejete vyvarom. Varíte
pokym papriky nezmaknu (cca25minút)
K plnenej paprike je vhodny zelen.salat. Zjedzte s krajcom chleba
Papriku môžete naplnit aj varenou ryzou so zeleninou alebo varenymi zemiak mi so šošovicou
Večera: 1 PLnena paprika, ktora zvysila od obeda, a šalát

Nechutí Vám?
Pripravte si šošovicovú polievku. Potrebujete 15dkg šošovice, ktorú cez noc namočíte v 7dl vody. Cibulu,mrkvu a pór narežte a opražíte na 1 ČL oleja a pridáte 1 PL pretlaku. Všetko pridáte do vody, kde bola namočená šošovica a varíte 45minút. Asi 15 minút pred koncom Pridáte na kocky nakrájané zemiaky, polievkové koreniny, cesnak a petržlenovú vňať. Podľa chuti soľ a korenie. Zjedzte s krajcom chleba, časť jedla si usetrite na večeru

23.
Raňajky: mango alebo strapec hrozna ...
Obed: Kukuricna kasa
8dkg kukuricnej krupice, 3cierne olivy, 1 PL oleja, soľ , 1 ČL papriky
Krupicu uvaríte Podľa navodu na obale. (Ak ste ju predtym varili v mlieku,
teraz ju uvaríte v slanej vode, a to tak, aby bola hustejsia) Do tepleho oleja pri
date 1 ČL papriky, ale nadobu hned odstavite, aby sa paprika nespálila. Potom
ju vylejete na kukuričnú kašu, tak bude chutnejšia. Ak máte radi olivy, môžete
nimi ozdobiť hotove jedlo, ktore je súčasťou modernej mediteranskej kuchyne
Večera: 1 kus torty alebo 3kusy menšieho pečiva, 1 tablička čokolády na varenie
Namočte si sušené ovocie na raňajky

Nechutí Vam?
Varenú kukuričnú kašu môžete poliat šampiňónovou omáčkou, alebo paradajkovou omáčkou alebo navrch poukladate opražené kolieska cibule. Je to veľmi chutne!
Kukuričnú kašu môžete pripraviť aj ako pizzu. Uvarenu kasu, ktora musi byt o trochu hustejsia, djte do vymasteneho pekaca, potrite ju 1 ČL oleja a rozlozte na nu nakrájané kolieska cibule. Pecte v rure 15minút pri 200 stupňoch


24.
Raňajky: pripravte si kompot zo sušených sliviek. 8Sliviek ste si vecer namocili v 3 dl
vody, rano z nich vodu zlejte do malej nadoby na varenie. Nechajte ju opat zovriet a znovu nou zalejte už raz namočené slivky. Vodu aj slivky zjedzte teplé.
Desiata: 1pomaranč alebo pohár ovocného džúsu
Obed: Pečené plnené jablká
6jablk umyjete, osusite a rozpolite. Zo stredov odstranite jadrovniky. Olupete
2pomaranče, odstranite bielu kožu a oddelene mesiačiky pomarančov nakra
jate na mensie kusky tak, aby ste zachovali šťavu. K nakrájanym pomarančom Pridáte 5dkg nasekanych pistacii a 1 PL mandlovych jadier. Touto mäsou na
plnite polovice jabĺk a poukladate na pekac. Peciete asi 25minút pri 180 stup
UPečené jablká polejete horucim nalevom, ktory si pripravite zmiesanim 1dl
vody s pomarančovou šťavou a 1 ČL korenia na strudlu. Zjedzte teple
Olovrant: 8 kusov sušené ho ovocia a šálka čaju
Večera: 2Pečené jablká s pomarančovou plnkou. Vyborne chutia aj stúdené

Nechutí Vam?
Bude Vam chuti ovocny šalát z ½ ananásu, 1hurmi kaki a salky jahod. Ananás a hurmi kaki narezte na kocky, Pridáte nakrájané jadohy a vsetko spolu premiesate. Ovocny šalát nechate chvilu odstat, môžete ho zaliat vasim oblubenym džúsom a pripadne posypat lanovymi alebo sezamovymi semienkami

DEŇ 25.
Raňajky: polovica stredne velkeho žltého melónu alebo 4velke čerstvé slivky alebo ...
Obed: Dusene rybie filé na zelenine
3kusy file, 2zelene papriky, 3paradajky, 1 ČL oleja, soľ , korenie, 1cesnak,
koreniny Podľa chuti, bazalka
na rozohriatu teflónovu panvicu date lyzicku oleja a z oboch stran na nom
opečiete osolene a okorenené filé. Pridáte na kolieska nakrájanu papriku a nako
niec nakrájané paradajky. Prikryte dusite asi 15min. Nakoniec Pridáte cesnak a bazalku. môžete si pripraviť aj hlavkovy šalát
Doprajte si aj krajec chleba
Na obed zjedzte 2file a vypite cisty mäsovy vývar
Večera: 1rybie file so zeleninou, ktora vam ostala od obeda ale bez chleba a vývaru

Nechutí Vam?
Tak si pripravte tanier zelen.salatu so sunkou alebo s parkom. Pripravite ho z 1hlavky šalátu, 1nastruhanej mrkvy, 1 PL nastruhaneho zeleru, 1mensej na kolieska narezanej uhorky a z menšieho jablká, nakrájaneho na kocky. Vsetku zeleninu dobre premiesajte a ochutite Podľa vlastnej chuti. šalát môžete obohatit pretlacenym avokadom, ktore ste ochutili citrónovou šťavou a 1/2ČL horčice. Šunku môžete zamenit za tofu – obyčajné alebo údené

DEŇ 26.
Raňajky: papaja alebo 2kiwi alebo ...
Obed: Zemiakovy gulas
4 zemiaky, 1 ČL oleja, 1cerstva paprika, 1 cibuľa, 1 ČL mletej papriky, 1 ČL
rasce, 2 strúčiky cesnaku, soľ , korenie, bobkovy list, majoranka, petržlenova
vnat, kysle uhorky
Na oleji opražíte cibuľu a na rezance nakrájanu papriku. Pridáte na vacsie
kocky zemiaky, mletu papriku a bobkovy list. Vsetko zalejte teplou vodou tak,
aby v nej boli zemiaky ponorene. Počas varenia už vodu nedolievajte, ale jedlo
obcas premiesajte. Varíte priblizne 1/2hodiny. Pred koncom pridáte ešte
cesnak, korenie, rascu, majoranku a posypete ho petržlenovou vnatou.
Gulas zjedzte s krajcom chleba a s kyslymi uhorkami
Večera: jedna mensia pórcia zemiakoveho gulasu a 1 väčšia kysla uhorka

Nechutí Vam?
Mozete si pripraviť sytu pórovu polievku. Potrebujete: 2 póry, 4zemiaky, 1 ČL oleja, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL pretlaku, 7dl zelen.vyvaru, Podľa chuti soľ , korenie, tymian, petržlen
vnat. Vsetku zeleninu ocistite a nakrájajte. Na oleji rýchlo opražte cibulu, pór a pretlak. Pridáte na kocky narezané zemiaky zalejete zel.vyvarom. Povaríte cca 20 min. Nakoniec pridáte cesnak, tymian, petrzl.vnat. Na obed zjedzte s krajcom chleba, na večeru menšiu pórciu bez chleba

DEŇ 27.
Raňajky: 2 jablká alebo strapec hrozna
Obed: Cestoviny s paradajkami
12dkg cestovin, 1konzerva lupanych paradajok, 1 ČL ol.oleja, 1dl vody, 2 cesnak. soľ , korenie, bazalka
Cesnak spolu s paradajkami opražíte na 1 ČL ol.oleja. Zalejete teplou vodou
a na miernom ohni varíte priblizne 5minút. Omáčku ešte dobre pomiesate,
Pridáte soľ , korenie a bazalku a už len nechate zobriet. Rezance uvaríte v
slanej vode a zelejete omáčkou. Nechate ich chvilu odstat, aby sa cestoviny v
omáčke dobre napili
Večera: kus torty alebo 3kopceky zmrzliny a 1 tablicka čokolády na varenie

Uzitocne je vediet!
Varenie cestovin nie je az take jednoduche, ak ich chcete uvarit tak akurat. Cestoviny nikdy nevarte uplne domäkka. Ak ich chcete zaliat omáčkou, nescedte z nich vodu uplne ale nechajte v nich priblizne 1 malú naberačku vody, v ktorej sa cestoviny varili. Prilejte k nim omáčku a nechajte ich ešte pár minút v odkrytom hrnci, aby sa jej dobre napili. Takto uvarené cestoviny sú veľmi chutné

DEŇ 28.
Raňajky: 2 jablká alebo 1 šálka čučoriedok ...
Desiata: 2mandarinky
Obed: Ovocie v citrónovej šťave
5kusov ovocia – nektarinky, marhule, alebo broskyne umyjete a nakrájate na rezy. Ovocie pokvapkate citrónovou alebo pomarančovou šťavou aPodľa chuti Pridáte sladidlo. 5Dl vody prevaríte s klincekmi, 1celou škoricou a celou vanilkou a zalejete nou pripravene ovocie. Zjedzte teplé.
Olovrant: 6 jadier vlašských orechov a šálka čaju
Večera: mensia pórcia ovocia v citrónovej stave, ktora vam zvysila od obeda

Nechutí Vam?
Ak vam miešanie rôznych druhov ovocia nevyhovuje, vyberte si len jeden druh. Zalejte ho
citrónovou šťavou alebo pomarančovou a osladte 1 PL sušených hrozienok. Pripadne celý deň môžete jesť iba jablká

DEŇ 29. – VODNÝ
Počas vodného dňa pite len vodu!
Voda je najlepsi Nápoj obsahujuci vela mineralov, ktore straca telo pri poteni. Denne by ste mali vypit najmenej 2l tekutin. Vodu si mozet sprastrit citrónovou šťavou alebo lyžičkou jablkoveho alebo ineho ovocného octu. Ak pijete iba vtedy, keď pocitujete smäd, to nestačí. Naplnte si plastovu flasu od mineralky aby ste poznali svoju mierku a vypite ju Počas dna. Takto lahsie skontrolujete, kolko tekutin ste vypili. Počas vodného dňa pite iba vodu. Hoci k tekutinám sa rátajú aj čaje, čisté vývary, aj ovocné alebo zeleninové džúsy, tu sa už rátaju ako pórcia jedla.
Počas vodného dňa pite len vodu
Kazdy deň vypite aspoň 2l vody
Nalacno vypite pohár vlažnej vody

Napady na aktivitu!
Dnesny deň je pre vas tazkou skuskou. Po celý deň môžete pit iba vodu. Pozitivne ucinky dnesneho dňa vsak budu dlhodobe. Aby vas nezlakalo jedlo, skuste sa zabavit najrozlicnejsimi sposobmi
Vyberte sa na dlhsiu prechadzku, meditujte
Navštívte divadelné predstavenie. Čo keby ste zašli do sauny?
Choďte si pozrieť nejakú výstavu, bicyklovanie, choďte do kina, venujte sa rodine
Poklebette si s priatelkami citajte alebo studujte

Odvážte sa a odmerajte sa, v módnych obchodoch alebo v butikoch si vyskúšajte svoju pôvodnu veľkosť modnych veci a pokuste sa odhadnut, o kolko sa vasa povodna veľkosť zmenila. Doma sa odvazte a zmerajte si obvod pasu, bokov a stehien. Vysledky pórovnajte s povodnymi mierami a teste sa zo svojho úspechu. Pochvalte sa a pokracujte v zacatom diele
Datum: _________ ITH: _____________

Tel.hmotnosť __________ Obvod hrudnika ____________

Obvod pasu ___________ Obvod nadlaktia ____________

Obvod bokov ___________ Obvod stehien ____________

 

 

Deň 1 - 29             Deň 30-59            Deň 60 - 91

 

 

Zdroj: porada.sk