Ako vyzerajú takéto dni v skutočnosti

Image



DEŇ 30.
Raňajky: 2 jablká alebo šálka malin ...
Obed: Kuracie stehna s tekvicou
2kuracie alebo morčacie stehna, 3cibule, 1 väčšia tekvica, 1paprika, soľ, korenie, 1 ČL oleja, 1 PL mletej papriky, 2cesnak, 3 dl mäsoveho vyvaru,
suroviny na šalát
Cibulu a tekvicu nakrájate na vacsie kocky. V panvici na horucom oleji opečiete stehná, potom ich vyberiete a odložíte na tanier. Do tej istej panvici date cibuľu s tekvicou, na rezance nakrájanú papriku, soľ, korenie a mletú papriku.
Prilejete vývar a vsetko spolu poduste. Nakoniec pridáte cesnak. Dusenú zeleninu vložíte do zapekacej misy, položíte na ňu stehná, dáte ich asi na pol hod piecť pri teplote 200 st.
K jedlu sa hodí hlávkový šalát. Nezabudnite na krajec chleba.
Vypite ešte 3 dl čistého vývaru, ktorý si môžete pripraviť z kocky.
Večera: Polovica stehna s tekvicou a hlávkovým šalatom

Nechutí Vam?
Kuracie stehná môžete zamenit za tofu. Tofu poskytuje vášmu telu rastlinné bielkoviny, ktoré neobsahuju cholesterol. Ma nízky obsah tuku a dá sa pripraviť jednoducho a chutne. Neobsahuje mliecne bielkoviny, a preto je vhodny aj pre ludi intolerantnych na bielkoviny. Obsahu vapnika sa vyrovna mliecnym vyrobkom, ale na rozdiel od nich, obsahuje aj výrazné množstvo železa.
V Číne a Japonsku poznajú tofu už niekoľko stoviek rokov, patri k zakladnym zlozkam ich stravy. Tato skutocnost ma nesporne veľmi pozitivny vplyv aj na predlzovanie ich aktivneho veku. Z tofu sa daju pripraviť vsetky tie jedla, ktore bezne pripravujete z mäsa a mlieka: rezne, šaláty, natierky ale aj majonezy, jogurty, dokonca aj zmrzlina. Vyborne chuti tofu údené alebo tofu s bylinkami

DEŇ 31.
Raňajky: kiwi alebo grep alebo ...
Obed: pórove rizoto
12 dkg ryze, 1 pór, 1 PL petržlenovej vňate, soľ , korenie, 1 PL oleja, 2 PL hrášku
suroviny na zel.salat
Pór narežete na tenké kolieska a opražíte na oleji. Pridáte suchú ryžu a popražíte ju spolu s pórom, pokým nie je ryža upražená do sklovita. Osolíte a zalejete dvojnásobným množstvom horúcej vody. Dobre premiešate a odkryté dusíte takmer domäkka. Nakoniec pridáte hrášok, korenie, posypete petržlen. vňaťou. Na obed zjedzte dve tretiny rizota spolu s krajcom chleba a paradaj. šalátom
tretinu ryže môžete nahradiť šošovicou, pór primeraným množstvom brokolice
Paradajkovy šalát: 4 paradajky nakrájate na hrubšie kolieska. Vložíte ich do misy a posypete kolieskami natenko nakrájanej cibule. Nakoniec šalát zalejete nálevom z 1 ČL ol. oleja, octu, petržlenovej vňate, štipky oregana a korenia
Večera: Zvyšok póroveho rizota a paradajkový šalát

Nechutí Vam?
Chutne sú aj zemiakove pyre s kyslom kapustou. Ocistite a uvarte zemiaky(2 na obed, 1 na večeru) roztlacte ich na pyre a pridajte 1 ČL masla. Teple pyre posypte 50 dkg kyslej kapusty. Je to veľmi chutné jedlo. Ak nepouzijete cele množstvo kapusty, urobte si z nej šalát. Na obed jedzte s krajcom chleba a na večeru bez chleba

DEŇ 32.
Raňajky: 2 pomaranče alebo 2 jablká...
Obed: Lievance
12dkg celozrnnej muky, 1/8 l vody, soľ , 1 cibuľa, 1 PL oleja, 1 PL estragonu
Zmiesajte muku, vodu a soľ tak, aby bolo cesto primerane huste a aby sa dalo liat cez sitko na lievance. Lejte ho do vacsieho mnozstva osolenej vriacej vody, do ktorej ste pridali aj pár kvapiek oleja. Počas varenia lievance viackrat premiešajte. Uvarené ich scedte a prelejte studenou vodou. Chuť lievancov možete vylepšit prepraženymi kolieskami cibule alebo nasekaným estragónom, ktorý ste dochutili 1 PL citrónovej šťavy
Večera: 1 kus torty alebo 3kusy drobneho pečiva, 1 tablicka čokolády na varenie
Nezabudnite si namocit sušené ovocie na raňajky

Pochutnajte si
20 dkg rastlinneho tuku, 10 dkg praskoveho cukru, 1 vanilkovy cukor, 1vajce, 30 dkg hrubej muky, 4rozdrvene klinceky, 1 ČL mletej škorice
Cukor, vanilkovy cukor, tuk a vajce dobre vymiesate, Pridáte škoricu, klinceky a muky. Cesto dobre vymiesite a plnite nim pripravene formičky. Pečiete v rúre pri teplote 200st. Asi 15 minút. Upečené labky z formičiek vyklopíte a vychladnute vložíte do nadobky, ktorú dobre zatvoríte. Pečivo vam v uzavretej nadobe vydrží aj celý mesiac. Zjedzte len 3 kusky.

DEŇ 33.
Raňajky: 8sušených fig ste vecer zaliali 3 dl vody a nechali ste ich namočené cez noc. Vodu zlejte a nanovo ju prevaríte a znovu nou zalejete figy. Zjedzte a vypite
Desiata: 1kiwi alebo 1pohar ovocného džúsu
Obed: Plenene jablká s orechmi
6 vacsich jabĺk olupete a vyberiete im jadrovniky. Davate pozor, aby spodna cast jablká zostala cela. 2PL zomletych orechov s 1 PL hrozienok a touto mäsou jablká naplnite. V rure pri teplote 180st.ich nechate piecť asi 15minút.
Plnene jablká môžete aj varit - 15min najlepsie v pare. 4 jablká zjedzte na obed a dve na večeru
Olovrant: hrst oblubeneho sušené ho ovocia a šálka čaju
Večera: 2plnene jablká, mozu byt aj stúdené

Nechutí Vam?
Vyborna je varena figova kasa s hrozienkami a jablkom. V 2 dl vody namocite cez noc 8sušených fig a hrst hrozienok. Na miernom ohni varíte asi 10min. Medzitym nakrájate na platky 1 sladkokysle jablko a pokvapkate ho citrónovou šťavou. Pridáte ho k variacej zmesi a varíte ešte 5minút

DEŇ 34.
Raňajky: 3 mandarinky alebo 1 banan ...
Obed: Varene hovadzie mäso so šalátom
40 dkg hovadzieho masa, polievkova zelenina, soľ , korenie, suroviny na šalát
Najprv si uvaríte hovadziu polievku. Uvarené mäso si rozdelite na pórcie.
Jednu pórciu na obed a druhu na večeru. K masu si pripravite ešte kapustovy salat. Čerstvú kapustu narežete, osolíte, aby zmäkla a zalejete nálevom, ktorý pripravíte z 1 ČL oleja, octu a korenia.
Obed zjedzte s krajcom chleba. Nakoniec vypite 3 dl vývaru hovadzieho. Zvyšok odložte do mrazničky.

Večera: polovica pórcie hovadzieho masa, ktora vam zvysila od obeda

Nechutí Vam?
Z vareneho hovadzieho mäsa si môžete pripraviť aj chutny mäsovy šalát, samozrejme aj na obed, aj na večeru. Okrem cibule si do šalátu nakrájate ešte uhorku, papriku a paradajku. Pridáte 1 ČL oleja, ocot, soľ a korenie. šalát vyborne chuti, ak Pridáte 1 PL kapary. Zjedzte s 1krajcom celozrnneho chleba, na večeru polovicnu pórciu, nez chleba

DEŇ 35.
Raňajky: 2hrušky alebo naschi (japonske hrušky) alebo ...
Obed: Zemiakove pyre s mrkvou a šalátom
8zemiakov, 2vacsie mrkvy, soľ , korenie, 1 ČL masla,
suroviny na šalát
Zemiaky umyjete a uvaríte v supke. Mrkvu uvaríte zvlast a vývar z nej si odlozite. Uvarené a olúpane zemiaky s mrvkou roztlacite na pyre, osolite, okorenite podľa chuti, pridáte maslo a rozriedite vyvarom z mrkvy. Šalát si pripravíte z hlávky zeleneho šalátu, primiesate k nemu 1 PL kukurice
Zjedzte s krajcom chleba
Večera: Cerstvo pripravene zem.pyre s mrkvou a zel.salat. Pyre len z 3zemiakov a z 1mrkvy

Nechutí Vam?
50 dkg cinskej kapusty zmiesajte s 1 nakrájanou cibulou, s 1 PL nasekanych orechov, s 1 mensou konzervou bielej fazule. Osobitne zmiesajte 1 ČL oleja, ocot a 1 PL horčice. Vzniknutou marinadou zalejte cinsku kapustu a vsetky suroviny dobre premiesajte. šalát zjedzte s krajcom celozrnneho chleba. Na večeru je pórcia šalátu mensia

DEŇ 36.
Raňajky: 2 jablká alebo 3 mandarinky ...
Obed: Spenatove rezance
12dkg špenatovych rezancov, 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL oleja, 1 PL pretlaku, alebo kecupu,
1 ČL petržlenovej vňate, Podľa chuti muskatovy oriesok, štipka oregana
Prelisovany cesnak narýchlo opražíte na horucom oleji. Pridáte pretlak, 2PL vody a chvilku podusite. Ochutite nastruhanym muskatovym orieskom. Omáčku nalejete na uvarené rezance a posypete ich petržlenovou vnatou a oreganom
Večera: 1 kus torty, alebo 1 kus strudle a 1 tablička čokolády na varenie

Nechutí Vam?
V slanej vode uvaríte Podľa navodu na obale 8dkg kuskusu. môžete ho ochutit 2certvymi paradajkami, nakrájanymi nadrobno a posypat bazalkou

DEŇ 37.
Raňajky: 2nektarinky, alebo 2broskyne ...
Desiata: 1pohár ovocného džúsu
Obed: Plneny zlty melón
Zlty melón rozrezete na dve polovice a vyberiete semena. Z jednej polovice melóna lyžičkou vydlabete duzinu a naplnite ju jahodami, malinami, hroznom alebo inym drobnym ovocim. Duzinu z melóna nalozite navrch a pokvapkate citrónovu šťavou.
Olovrant: 8madlovych jadier a šálka čaju
Večera: drobnym ovocim naplnte aj druhu polovicu melóna. (ovocie moze byt aj mrazene)

Nechutí Vam?
Z casu na cas si pripravte aj varenu ovocnu kasu. Roztlacene ovocie spolu so sladidlom kratko povarte a pridajte trochu škorice a citrónovu šťavu. Zjedzte teple.

DEŇ 38.
Raňajky: polovica ananásu, alebo šálka jahôd alebo ...
Obed: Rybie file na cesnaku
3rybie file, 1 PL ol.oleja, 1 PL petržlenovej vňate, 1strucik cesnaku, Podľa chuti soľ , 1dl vody, suroviny na paradajkovy šalát
Do panvice date 2kusy rybieho file, zalejete ich zmesou vody a oleja a dusite, pokym sa voda neodpari. Potom ho opečiete z oboch stran, posypete petržlen vnatou a Pridáte cesnak. Podľa chuti osolite
Rybie file zjedzte s parad.salatom a s krajcom chleba, môžete si ho naservirovat aj s mangoldom alebo spenatom. Vypite ešte 3 dl cisteho vývaru. Salat si pripravite z paradajky, papriky, cibule, cesnaku, bazalky, soli, korenia. 1/2PL oleja a Podľa chuti ocot. môžete ho posypat oprazenymi sezamovymi
semenami.
Rybie file môžete nahradit aj inou nemastnou rybou, kuracim mäsom alebo tofu
Večera: cerstvo pripravene rybie file a zeleninovy šalát
Namočte si sušené ovocie na zajtrajsie raňajky

Nechutí Vam?
Pripravte si kuraci paprikas. Na 1 ČL oleja opražíte 2nakrájane cibule, Pridáte na kusky nakrájané vacsie kuracie prsia bez koze a za staleho miesania ich opražíte na prudkom ohni. Pridáte prelisovany cesnak, 1 ČL sladkej papriky, na spicku noza chilli, bobkovy list a majoranku. Zalejete vyvarom alebo horucou vodou a dusite tak dlho, pokym mäso nezmakne. K paprikasu zjedzte krajec celozrnneho chleba a zel.salat. Na večeru si dajte len polovicnú pórciu a bez chleba
Kuracie prsia môžete zamenit za 3kuracie stehna

DEŇ 39.
Raňajky: 8 sušených marhul, ktore ste si vecer namocili. Vodu z marhul vypite a
marhule zjedzte
Obed: Polievka z jacmennych krupov so zeleninou
10 dkg jacmennych krupov, 1por, 2cesnak, 1 PL nastruhaneho zeleru, zelerova a petržlenova vnat,
1 mrkva, 2 PL fazule z konzervy, soľ , korenie, štipka čubrice, bobkový list, 1 ČL oleja, 1l zeleninového vývaru.
Vsetku ocistenu zeleninu umyjete, narezete alebo nastruhate a opražíte na horucom oleji. Pridáte vopred namočené krupy a tiez opražíte. Potom zalejete zel.vyvarom alebo horucou vodou. Postupne pridavate vsetky koreniny a varite domäkka. Podľa potreby Pridáte ešte horucu vodu. Pred koncom pridáte 2PL fazulky z konzervy, cesnak, soľ , korenie a premiesate. Tuto sytu polievku zjedzte s krajcom chleba
Večera: Tanier polievky, ktora vam ostala od obeda

Nechutí Vam?
Urobte si šalát z jacmennych krupov a zo zeleniny. Krupy pripravte osobitne a nechajte ich vychladnut. šalát ochutte Podľa svojej chuti a pridajte petržlenovú vnat, cubricu, cibulu, cesnak, môžete pridat aj papriku, uhorku a paradajku.Miesto krupov moze byt ryža

DEŇ 40.
Raňajky: 2 jablká alebo hrušky alebo...
Obed: Palacinky
1 jogurtovy teglik hladkej muky, 1 teglik celozrnnej muky, 1 teglik narezanych sampiňónov, 2tegliky sytenej mineralky, 1 PL petržlenovej vňate, 1 ČL pažítky 1strucik cesnaku, trochu soli, štipka prasku do pečiva, 1 ČL ol.oleja, 1 cibuľa, 1 ČL solčanky.
Z hladkej a celozrnnej muky, mineralky a prasku do pečiva vypracujete cesto na palacinky. Palacinky upeciete na teflónovej panvici, ktoru ste na zaciatku potreli trochu olejom. Medzitym si pripravite plnku zo šampiňónov, ktorou budete palacinky plnit. Na kvapke oleja opražíte cibulu, Pridáte nadrobno nakrájané šampiňóny, opražíte a zalejete trochou vývaru a chvilu podusite. Nakoniec
Pridáte soľ canku, pazitku, petržlenovú vňať a cesnak. Podľa chuti osolite a
okorenite
Palacinky môžete ešte ochutit paradajkovou omáčkou alebo kecupom
Večera: 1 kus torty, alebo 3 ks pečiva (müsli) a 1 tablička čokolády na varenie

Pochutnajte si:
4vajcia, 8dkg hnedeho cukru, 4dkg celozrnnej psenicnej muky, 10 dkg oblubeneho müsli, 20 dkg ovocia ( moze byt aj sušené )
Vajecne bielky oddelite od zltkov, Zltky s cukrom vyslahate do peny a zlahka ich pridavate k tuhemu snehu z bielkov. Pomaly pridavate aj muku a müsli. Vzniknutu masu rovnomerne rozlozite vo vymastenej nadobe. Navrch ešte poukladate pripravene ovocie a peciete v rure asi 20 minút pri 180st. Vychladnutu dobrotu z müsli nakrájate na primerane kusky a už si môžete pochutnat. Časť z nej zabaľte do potravinovej folie a dajte do mraznicky. Pomaškrtíte si zasa nabuduce. Zjedzte iba 3kusky

DEŇ 41.
Raňajky: 1 väčší banan nakrájany na kolieska alebo 2 jablká ...
Desiata: 1 pomaranč alebo 1pohar ovocného džúsu
Obed: Varena jablkova kasa
Jablká umyjete, vyberiete im jadrovnik, nakrájate ich na tenke platky a uvarte ich v malom mnozstve vody. Aby boli vonave, Pridáte k nim trochu citrónovej kôry, škoricu, kusok vanilky a 2-3 klinčeky. môžete pridat aj umele sladidlo a 1 PL kokosovej múčky
Olovrant: 15ks nesolenych a neprazenych arasidov a 1pohar ovocného džúsu
Večera: 4čerstvé polovice marhul(mozu byt aj z kompotu) posypete hrozienkami a pokvapkate citrónovou šťavou

Nechutí Vam?
Pripravte si plneny zlty melón. Melón rozrezete, lyzicou vydlabete duzinu, a vyberite z nej semena. Potom nakrájate na kocky 1broskynu a 1nektrarinku a Pridáte za hrst vykostkovanych ceresni, hrst hroznovych bobul a lesnych jahod. Ovocie zalejete šťavou z 1 pomaranča, dobre premiesate a nechate odstat, aby sa vsetky chute prepojili. Nakoniec ešte premiesate nakrájanu dužinu z melóna

DEŇ 42.
Raňajky: 1papaja alebo 2kiwi alebo ...
Obed: Tofu na katalansky sposob
1 tofu, 1 ČL ol. oleja, 1 cibuľa, menšia hlávka bielej kapusty, 1 pór, 6 šampiňónov, trochu grilovacieho korenia, soľ , korenie, solamyl na zahustenie. Tofu narezte na kocky a premiesate ho s grilovacim korenim. V teflónovej panvici na 1 ČL ol.ojela opečiete na kocky nakrájané tofu. keď je tofu opečené
odlozite ho na tanier. Na panvici, na tom istom oleji, oorestujete nakrájanu cibuľu, narezanu bielu kapustu, pór a nakrájané šampiňóny. keď sú huby a zelenina hotove, pridáte k nim opečené tofu. Dochutite soľou a sojovou omackou. Vo vlažnej vode rozmiesate 1 PL soľ amylu a prilejete do hotoveho jedla. Nechate prejst varom a odstavite.
Obed zjedzte s krajcom celozrnneho chleba. Nakoniec vypite 3 dl vývaru
Večera: mensia porcia tofu, co zostala od obeda, ale bez chleba a bez vývaru

Nechutí Vam?
Máte vela moznosti pripraviť si dobre jedlo. Ak vam tofu Nechutí, urobte si kuracie prsia alebo rybie file alebo tofu na iny sposob. Nech si už pripravite cokolvek, urcite vam dobre padne osviezujuci uhorkovy šalát z 1 čerstvej uhorky, 1cesnak, 1malej na tenke platky nakrájanej cibule, z 2PL nasekaneho kopru a petržlenovej vňate. Nalev urobite z 1 ČL oleja, octu, soľ i a mleteho korenia

DEŇ 43.
Raňajky: 3 dl menej sladkeho miesaneho kompotu, môžete vyuzit svoje domace zasoby
ovocia
Obed: Zapecena fazula
50 dkg velkej bielej fazule, 50 dkg cibule, 1 PL oleja, 1 ČL mletej papriky, podľa chuti ostrej papriky, na kolieska nakrájanu cerstvu papriku, 3 dl teplej vody, soľ.
korenie, cubrica, bobkovy list, cvikla
Fazulu oplachnete v stúdenéj vode. Na kolieska nakrájanu cibuľu rýchlo oprazite na oleji. Misu vymastite zvyskom oleja. Na spodok misy date vsrtvu fazule a na nu kolieska opraženéj cibule. Takto vrstvy striedate. Kazdu vrstvu cibule zarovnate lyzicou a osolite, okorenite, posypete paprikou pridáte bobkovy list a cubricu. Poslednou vrstvou nech je fazula, ktoru môžete oblozit nakrájanou čerstvou paprikou. Nakoniec zalejete teplou vodou a peciete v rure priblizne 30 minút pri teplote 200st. Pri peceni už fazulu nepodlievajte a nemiesate.
Hotove jedlo nechate ešte odstat 10-15 minút, aby dostatocne vpilo tekutinu. Tato vynikajuca macedonska specialita je vyborna tepla, ale moze sa podavat aj za studena. Dobre k nej chuti nalozena cvikla. Plus krajec chleba
Večera: pecena fazula bude aj na večeru, ale bez chleba

Nechutí Vam?
Uvarte si chutnu zeleninovu polievku. Potrebujete: 2pory, 3mrkvy, 1koren petržlenu aj s vnatou, 1menšiu cibulu, 1strucik cesnaku, 1bobkovy list, pár zrniek celeho korenia a 1l vody
Na miernom ohni varíte zeleninu asi 15minút, potom ju pretlacite a do polievky Pridáte 1kavovu salku uvarenéj ryze. Podľa potreby Pridáte soľ a korenie, posypete petržlenovou vnatou. Polievka s krajcom chleba vas nasyti a ostane vam aj na večeru

DEŇ 44.
Raňajky: 2 jablká alebo 2krajce cerveneho melóna ...
Obed: Makarony
12dkg makaronov, 1mensia cibula, 1 ČL ol.oleja, 1paradajkovy pretlak, tymian
2bobkove listy, 2PL kecupu, 1 ČL cukru, soľ , 1 ČL masla na vymastenie misy
Na oleji opražíte nakrájanu cibulu, k nej Pridáte pretlak, tymian a bobkove
listy a vsetko spolu podusite na miernom ohni asi 10 minút. Dochutite ešte soľ
ou, korenim a cukrom. Bobkove listy vyberiete a omáčku zmiesate s makaron.
Do misy rozlozite parad.makarony a zapiecete 20 minút pri teplote 200st.
Večera: 1 kus torty alebo 3kopceky zrmzliny a 1 tablička čokolády na varenie

Nechutí Vam?
Ak Vam ozaj Nechutí, zhreste a chodte na pizzu

DEŇ 45.
Raňajky: 1cerveny grep alebo šálka malin ...
Desiata: 1pohar zeleninového džúsu
Obed: Hruska s roztlacenym bananom
hrušku nakrájate na kusky Do maleho mnozstva vody Pridáte 2klinceky a
hrušku v nej povarite. kašu z hrušky zmiesate s roztlacenym bananom a posy
pete nasekanymi mandlami
Olovrant: 1 PL slnecnicovych semienok a pohár ovocného džúsu
Večera: ovocie Podľa vlastneho vyberu

Nechutí Vam?
Pripravte si polievku z čerstvého ovocia. V mixeri rozmiesajte 15dkg jahôd a Podľa potreby pridajte sladidlo. Medzitym si na kusky nakrájajte 1kiwi a niekoľko jahod. Do hlbokeho taniera vlozte nakrájané ovocie a zalejte ho jahodovou polievkou

DEŇ 46.
Raňajky: nektarinku roztlacte a zriedte s 2 dl džúsu. Pridajte 1 PL lanovych semien, a
nechajte 10 minút odstat
Obed: Bravcove rebierka v cibulovej omáčke
2brav.rebierka, 2vacsie cibule, bobkovy list, dumbier, 1 PL petržlenovej vňate
sol, korenie, 2 dl mas.vyvaru, 1 PL horčice, 1 PL oleja, suroviny na šalát z
kyslej alebo čerstvej kapusty
V panvici na oleji opečiete rebierka z oboch stran. Do vypeku date oprazit
cibulu, Pridáte dumbier, bobkovy list a zalejete vyvarom. Rebierka vložíte
do cibulovej omáčky a dusite domäkka, priblizne 20 minút. Nakoniec Pridáte
sol, korenie, horcicu a petržlenovú vňať
K masu si pripravite šalát z kyslej alebo čerstvej kapusty
K tomu krajec chleba a 3 dl vývaru
Rebierka môžete nahradit kuracim alebo morcacim mäsom
Večera: 1rebierko v cibulovej omáčke a šalát

Nechutí Vam?
V tom pripade na obed aj na večeru zjedzte biele nizkotucne jogurty, do ktorych ste vmiesali
lanove semena. 3ČL semien a nechat postat 30 minút. Do druheho jogurtu primiesate 2 dl paradajkove džúsu

DEŇ 47.
Raňajky: grep alebo 4čerstvé slivky ...
Obed: Pikantna ryža s bylinkami
12dkg ryze, 6dl vody, 2PL petržlenovej vňate, 2PL pažítky, 2PL kopru, štipka
safranu, hrst sojovych klickov, 1 ČL ol.oleja, soľ a korenie
Suchu ryžu uprazite na ol.oleji do sklovita. Potom ju zalejete trojnasobnym
množstvom horucej vody a varíte ju dalej odkrytu za obcasneho miesania. keď
je ryža už skoro makka, postupne pridavate vsetky bylinky a na 10 minút ju
este zakryjete, aby vpila vsetku tekutinu. Osolite, okorenite a dobre premiesate
K pikantnej ryzi si doprajte krajec chleba a zel.salat
Večera: mensia pórcia ryže a zeleninovy šalát

Uzitocne je vediet!
Koreninami a bylinkami vylepsujete a zvyraznujete jedlam chut. Ich spravnou kombinaciou dosiahnete neuveritelnu harmoniu chuti a naopak – nespravnou kombinaciou alebo prehnanym množstvom dosiahnete pravy opak. Preto je veľmi uzitocne bylinky a koreniny dobre poznat. Ved dokazat jedlo dobre dochutit – to je predsa hotove umenie. Je preto dobre, ak sa ucite spoznavat bylinky aj koreniny a pouzivate ich v primeranych mnozstvach. Maju velku energeticku hodnotu a v cerstvom šťave obsahuju drahocenne vitaminy a mineraly

DEŇ 48.
Raňajky: 2pomaranče alebo 2broskyne ....
Obed: Pizza
cesto na pizzu, 2paradajky, paradajkova omáčka, korenie na pizzu, oregano,
cibula
Pizzu si pripravite z kupeneho cesta. Potriete ho kvapkou ol.oleja a paradaj
omáčkou do ktorej ste primiesali korenie na pizzu a oregano. Pizzu oblozite
cibulou a paradajkami a date piecť do rury 20 minút pri 200st.
Večera: 1 kus torty a 1 tablička čokolády na varenie
na zajtrajsie raňajky si pripravte kompot

Pochutnajte si:
8vajec, 20 dkg praskoveho cukru, 25dkg mletych orechov, 3PL struhanky, 1vanilkovy cukor
Plnka: menej sladeny dzem, šťava z jedneho pomaranča
Oddelite zltka od bielkov. Zltka vymiesate s praskovym cukrom do peny. Z bielkov vyslahate tuhy sneh. Struhanku, vanilkovy cukor a orechy zmiesate a pomaly pridavate do vymiesanych zltkov. Nakoniec k nim zlahka Pridáte ešte tuhy sneh z bielkov. Tortovu formu vysteliete papierom a 20 minút peciete pri 200st. Vychladnutu tortu prerezete na 3platy pokropite ich pomacancovou šťavou a natrite menej sladkym dzemom. Zjedzte len 1 kus!


DEŇ 49.
Raňajky: 6dl kompotu z oblubeneho ovocia ste si pripraviliuz vecer. môžete ho dosladit
sladidlom alebo susenymi hrozienkami. Na raňajky len 3 dl kompotu
Desiata: 1 veľká hruska
Obed: nePečené figove gulky
8suchych fig zomeliete, Pridáte 1nakrájany pomaranč, 1 PL zomletych vlašskyc
orechov alebo lieskovcov. Z masy formujete mensie gulky, ktore obalujete v
kokosovej mucke
Olovrant: 1hrst sušených jabĺk a šálka čaju
Večera: 2 dl kompotu, ktory zostal od ranajok

Nechutí Vam?
Pripravte si ovocnu kašu z kompotu. môžete pouzit aj menej sladky kompot z konzervy. Vodu z kompotu odlejte, ovocie pretlacte a ochutte citrónovou šťavou so sladidlom. Ovocnu kašu rozridte s mensim množstvom kompotovej stavy

DEŇ 50.
Raňajky: 3mandarinky, alebo banan ...
Obed: Volske oka so spenatom
50 dkg čerstvého alebo mrazeneho spenatu, 2 strúčiky cesnaku soľ , korenie,
1 ČL soľ canky, 1,5dl vody 3vajcia
Čerstvý spenat narezete na hrube rezance a zalejete 2 dl vody. Pridáte soľ , 1 ČL
solcanky a varíte na miernom ohni 10-15minút. Nakoniec, keď spenat zhustne, Pridáte muskatovy oriesok, korenie a cesnak.
K spenatu si doprajte 2volske oka, ktore uprazite bez tuku a krajec chleba
potom ešte vypite 3 dl vývaru
Namiesto spenatu si rovnakym sposobom pripravite mangold. Vajcia môžete
nahradit parkom, kuskom chudeho mäsa alebo tofu. K spenatu vyborne chuti
aj nizkotucny tvaroh
Večera: spenat s 1volskym okom

Nechutí Vam?
Ak vas dnes caka narocny deň a nebudete mať cas na pripravu obeda, môžete si kupit hotovu pomazanku z tofu. Z ponuky si môžete vybrat pikantnu alebo menj pikantu, Podľa toh aka chut vam vyhovuje. Doprajte si 10 dkg pomazanky na obed a 10 dkg na večeru. Vychutnajte si k nej aj krajec chleba a čerstvý zeleninovy šalát. Na večeru bez chleba a bez vývaru

DEŇ 51.
Raňajky: kiwi alebo 2 pomaranče ...
Obed: Prazene zemiaky s cibulou
6zemiakov, 1mensia cibula, 1 PL oleja, petržlenova vnat, soľ , korenie,hlav.salat
uvarené zemiaky olupete a nakrájate na tensie kolieska. V panvici opražíte na
oleji na kolieska narezanu cibulu. keď je uprazena do sklovita,Pridáte zemiaky
osolite a ešte chvilu popražíte. Prazene zemiaky posypete petržlenovou vnatou
K zemiakom si pripravite hlavkovy šalát
Večera: mensia pórcia prazenych zemiakov, ktore zostali od obeda, a cerstvo priprave ny šalát

Nechutí Vam?
Ak maťe radi huby, pripravte si ich. Na 1 ČL oleja opražíte nakrájanu cibuľu , Pridáte 3hrste nakrájanch hub, 2 strúčiky cesnaku a zalejete malym množstvom teplej vody. Chvilku podusite a keď sa voda odpari, posypete vacsim množstvom petržlenovej vňate. Ako prilohu si pripravte zemiakove pyre. Zjedzte s krajcom chleba. Na večeru si dajte iba polovicnu pórciu, bez chleba

DEŇ 52.
Raňajky: zmiesajte 1postruhane jablko, 1postruhanu mrkvu, šťavu z polovice citróna a
niekoľko kvapiek oleja. Jedzte pomaly a raňajky si vychutnavajte
Obed: Cestoviny v struhanke
12dkg cestovin, 2PL struhanky, 1 PL masla, trochu kapary
Cestoviny uvaríte a vodu scedite. Na masle opražíte struhanku. Pridáte uvare
ne cestoviny a dobre premiesate, prikryjete a pár minút nechate odstat. Podľa
chuti Pridáte nasekane kapary
Večera: 1 kus torty alebo 3kusy pečiva a 1 tablička čokolády na varenie

Pochutnajte si:
5vajec, 5kopcovitych PL lieskovcov, 2PL krystaloveho cukru, 1vanilkovy cukor, 3PL dietneho dzemu alebo marmelady, papier na pecenie
Cele vajcia, krystalovy cukor a vanilkovy cukor v mixeri miesate tak dlho, pokym mäsa nezhustne cca 10 minút. Pridáte pomlete lieskovce a ešte chvilu miesate na najmensej rychlosti. Masu vylejete na pekac, ktory ste vystlali papierom. Peciete priblizne 10 minút na 180st. Upecenu roladu nechate v pekaci vychladnut, potom ju oddelite od papiera a natriete dzemom a zrolujte. Pre Vas len 3kusky

DEŇ 53.
Raňajky: pohár ovocného džúsu, alebo 2 jablká ...
Desiata: pohár cviklovej stavy
Obed: Miesany ovocny šalát
5vacsich sliviek rozpolite a kostky vyberiete. Polovicu melóna a dve kolieska čerstvého alebo konzervovaneho ananásu nakrájate na kusky. K tomu si
pripravite ešte salku umytych zrelych jahod. Vsetko spolu v mise dobre pre
miesate a posypete nasekanymi mandlami
Olovrant: 1hrst sušených jabĺk a pohár stavy z cvikle
Večera: 2broskyne nakrájajte na male kusky a v mixeri zmiesajte na kasu. Pridajte
cerstvu šťavu z 1pomaranča a Podľa potreby dolejte mineralku.Vypite hned

Nechutí Vam?
8kusov vykostenych sliviek uvarte domäkka v 2 dl vody spolu s 2klincekmi a sladidlom, s kuskom celej škorice, šťavou z 1citróna a s nastruhanou citrónovou korou. Varte tak dlho, pokym sa slivky nerozvaria. Zjedzte teple

DEŇ 54.
Raňajky: 3 dl menej sladkeho kompotu z miesaneho ovocia
Obed: Rybie file s varenym feniklom
3file, 1 ČL oleja, 1dl vody, 1vacsi fenikel, 2 strúčiky cesnaku, šťava z 1citróna
petržlenova vnat, rozmarin, 2paradajky, suroviny na šalát
Na panvici na oleji opražíte file z oboch stran. keď je hotove, vyberiete ho na
tanier. Vo vypeku podusite olupane paradajky s rozmarinom. keď zhustnu, po
lozite na ne 2kusky file a na ne rozlozite uvareny fenikel, ktory nakrájate a po
varíte v slanej vode 10 minút. Osobitne zmiesate cesnak, petržlenovú vňať a
citrónovu šťavu. Touto zmesou file polejete
Na obed zjedzte 2kusky file so šalátom alebo olivami a krajec chleba
Vypite 3 dl vývaru
Rybu si môžete upiecť aj v alobale. Ocistenu rybu osolte, okorente, vlozte do
nej struk cesnaku a rozmarin. Potom ju zabalte do alobalu a pecte 30 minút pri
210 stupňoch
Večera: 1oPečené file. Prilohou bude uvareny fenikel

Nechutí Vam?
Pripravte si vajecnu omeletu so zeleninou. Nadrobno nakrájajte 20 dkg oblubenej zeleniny. 2Vajcia dobre rozslahajte, primiesajte k nim zeleninu a upecte na oleji. Upecenu omeletu si môžete ochutit soľ ou, okorenit a posypat petržlenovou vnatou. Zjedzte k nej krajec chleba. Ak ste ešte hladni, pripravte si zeleninovy šalát. Na večeru si urobte omeletu z 1vajca a z 10 dkg zeleniny

DEŇ 55.
Raňajky: polovica stredne velkeho melóna alebo 3marhule ...
Obed: Sojova musaka
20 dkg sojovych vlociek, 3mlade tekvicky (cukiny), 1 cibuľa, 1 PL oleja, 20 dkg
sampionov, 1strucik cesnaku, 1 PL petržlenovej vňate, soľ , korenie, zeleny
hlavkovy šalát
Sojove vlocky namocite do vlažnej vody na 15min a nakoniec ich vyzmykate
Na oleji preprazite nasekanu cibulu, šampiňóny, Pridáte soľ , korenie a sojove
vlocky. Vsetko spolu premiesate. Tekvicky narezte na kolieska. Do misy ukla
date vrstvy tekviciek a sojovej hmoty tak, aby poslednou vrstvou boli tekvice,
na ktore date zvysok hmoty. Navrchu ich potriete cesnakom a posypete petrzl
vnatou. Nakoniec zalejete vodou tak, aby hmota v miske bola pokryta. Peciete
v rure na 180st dovtedy, pokym sa voda nevypari. Aj napriek tomu ostane
jedlo stavnate. K jedlu servirujte hlavkovy šalát s krajcom chleba
Večera: mensia pórcia musaky, ktoru ste si usetrili od obeda a hl.salat

Nechutí Vam?
Pripravte si brokolicove rizoto. Na 1 ČL oleji spenite cibuľu a najskor na nu date podusit hrubu nadrobno nakrájanu stopku brokolice. Chvilku ju podusite a potom k nej Pridáte odde
lene ruzicky brokolice a spolu podusite domäkka. Potom Pridáte štipku cubrice, mletej cervenej papriky, soľ , korenie a 2 strúčiky cesnaku. Nakoniec posypete petržlenovou vnatou. Primiesajte uvarenu ryžu. Podavate s uhorkovym šalátom, ktory ochutite posekanym koprom

DEŇ 56.
Raňajky: 2hurmi kaku, alebo banan ...
Obed: Cestoviny s paradajkovou omáčkou
12dkg cestovin, 4paradajky, 1mensia cibula, 1 ČL ol.oleja, 1 PL vinneho octu
1 ČL cukru, soľ , korenie, trochu bazalky
Olupane paradajky podusite na preprazenej cibuli, prepasirujete ich, alebo ich
zmiesate v mixeri na hladku hmotu. Dochutite soľ ou, korenim a postupne
pridavate vsetky prisady. Tejto omáčky budete mať dost aj na dvakrat. Odlozte
si ju do malej nadobky a uschovate v chladnicke
Uvarené cestoviny zalejete dostatocnym množstvom omáčky takaby sa dobre
napili
Večera: 1 kus torty alebo 3kopceky zmrzliny a 1 tablička čokolády na varenie

Uzitocne je vediet!
Urcite ste si vsimli, ze vzdy keď sú na rade uhlohydraty, tak sú pritomne aj paradajky. Paradajky obsahuju vitaminy A a C, ktore sa postaraju o to, aby vase telesne bunky cim dlhsie ostali mlade a vitalne. Paradajky obsahujú aj vela mineralnych latok, predovsetkym kalium a fosfor a vyznamny stopovy prvok likopen. Ten je jednym z najlepsich antioxidantov, ktory dobre znasa aj varenie. Paradajky zásobujú vase telo vodou a maju mierny diureticky úcinok. Doprajte si preto cim viac paradajkovych vyrobkov, hoci aj z konzervy. Pri ich nakupe vsak budte pozorni a precitajte si deklaraciu na obale vyrobku, kde sa viac dozviete o jeho zlozeni a o obsahu soľ i, ci inych latok ktore sú zdraviu skodlive. Paradajka ma rada spolocnost bazalky a oregana

DEŇ 57.
Raňajky: 1pohar mrkvovej stavy
Desiata: 1jablko
Obed: Dusene jablká s malinovym pyre
3jablká olupete, ocistite a nakrájate na hrube platky. Vložíte ich do panvice,
Pridáte 6lyzic vody, šťavu z 1citróna, trochu citrónovej kory a Podľa chuti pár klincekov, kusok celej vanilky a škorice. Vsetko dusite na miernom ohni kym nie sú jablká takmer makke. Potom ich vyberiete na tanier, aby sa ochladili.
Pripravite si 20 dkg malin alebo ineho drobneho ovocia, umyjete ho, vložíte
do mixera a rozmiesate na pyre. Polejete nim dusene jablká a Podľa chuti
Pridáte sladidlo.
Olovrant: 1 PL tekvicovych semienok a pohár mrkvovej stavy
Večera: V mixeri rozmiesajte 1broskynu a 1banan. Pridajte tolko vody aby šťava nebo
la husta. Podľa chuti osladte a ozdobte platkom čerstvého ovocia

Nechutí Vam?
Uvarte si kompot s 1salky ribezli, 2čerstvých sliviek, 1hrušky a 3 dl vody, do ktorej ste pridali
umele sladidlo, 1 kusok celej škorice a trochu citrónovej kory. Kompot chuti teply ale aj studeny

DEŇ 58.
VODNY deň
Počas vodného dňa pite len vodu!
Voda je najlepsi Nápoj obsahujuci vela mineralov, ktore straca telo pri poteni. Denne by ste mali vypit najmenej 2l tekutin. Vodu si mozet sprastrit citrónovou šťavou alebo lyžičkou jablkoveho alebo ineho ovocného octu. Ak pijete iba vtedy, keď pocitujete smäd, to nestačí. Naplnte si plastovu flasu od mineralky aby ste poznali svoju mierku a vypite ju Počas dna. Takto lahsie skontrolujete, kolko tekutin ste vypili. Počas vodného dňa pite iba vodu. Hoci k tekutinam sa rataju aj čaje, ciste vyvary, aj ovocne alebo zeleninove džúsy, tu sa už rataju ako pórcia jedla.
Počas vodného dňa pite len vodu
Kazdy deň vypite aspoň 2l vody
Nalacno vypite pohár vlažnej vody


Napady na aktivitu!
Dnesny deň je pre vas tazkou skuskou. Po celý deň môžete pit iba vodu. Pozitivne ucinky dnesneho dňa vsak budu dlhodobe. Aby vas nezlakalo jedlo, skuste sa zabavit najrozlicnejsimi sposobmi
Vyberte sa na dlhsiu prechadzku Meditujte
Navstivte divadelne predstavenie Co keby ste zasli do sauny?
Chodte si pozriet nejaku vyšťavu Bicyklovanie
Chodte do kina Venujte sa rodine
Poklebette si s priatelkami citajte alebo studujte

Odvazte sa a odmerajte sa
v modnych obchodoch alebo v butikoch si vyskusajte svoju povodnu veľkosť modnych veci a pokuste sa odhadnut, o kolko sa vasa povodna veľkosť zmenila. Doma sa odvazte a zmerajte si obvod pasu, bokov a stehien. Vysledky pórovnajte s povodnymi mierami a teste sa zo svojho úspechu. Pochvalte sa a pokracujte v zacatom diele
Datum: _________ ITH: _____________

Tel.hmostnost __________ Obvod hrudnika ____________

Obvod pasu ___________ Obvod nadlaktia ____________

Obvod bokob ___________ Obvod stehien ____________



DEŇ 59.
Raňajky: 1 šálka jahôd alebo 3figy ...
Obed: Morcaci rezen s mangoldom a mrkvou
2morcacie rezne, 3mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, 50 dkg mangoldu, soľ , korenie
1 ČL ol.oleja, 1 ČL citrónovej stavy, suroviny na šalát, 1dl teplej vody
Rezne osolite, okorenite a potriete ol.olejom. Hrube stopky mangoldu nakrája
te na male kusky, zvysok na hrubšie rezance a mrkvu na kolieska. Na panvici
prudko opečiete rezne z oboch stran. Potom ich zalejete trochou vody a dusite
domakka. Hotove rezne zakryjete pokrievkou. Mangold vložíte do inej nadoby
najprv len hrube stopky, Pridáte k nim mrkvu a trochu osolite. Ak treba,
prilejete ešte trochu vody. Ku koncu Pridáte zvysny narezany mangold, korenie
a cesnak. Dusite kratko, nie dlhsie ako 10 minút. Pred podavanim
Pred podavanim môžete ochutit citrónovou šťavou. Servirujte spolu s krajcom
chleba a s hlavkovym šalátom, na ktory ste nastruhali mrkvu. Ak nemaťe
mangold, môžete ho nahradit spenatom
Večera: 1rezen a cerstvo pripraveny hlavkovy šalát

Nechutí Vam?
Mozno vam zachuti leco s vajcami. Pripravite si ho veľmi jednoducho: na 1 ČL oleja opražíte cibulu, Pridáte 2 papriky nakrájané na rezance a nakoniec 2paradajky nakrájané na kocky. Do hotoveho jedla Pridáte 2rozmiesane vajcia a 2 strúčiky cesnaku.Dosolite a dokorenite Podľa chuti. Nakoniec jedlo posypete petržlenovou vnatou. Zjedzte s krajcom chleba. Na večeru si dajte len polovicnu pórciu a bez chleba.
Ak maťe radi tvaroh, doprajte si ho v tento den.
 

 

Deň 1 - 29             Deň 30-59            Deň 60 - 91

 

 

 

Zdroj: porada.sk